Wywiady
selective focus photography of microphone

Szukamy Przyczyny i Kropka. Co Ma Wspólnego Atopowe Zapalenie Skóry Z Jelitami? Wywiad Z Ekspertem

W dzisiejszym wywiadzie mam przyjemność porozmawiać z Bożeną Kropką dietetykiem, autorką książek „Pokonaj alergię”, „Co mi dolega?” „Poradnik skutecznego leczenia” i „Ugotuj sobie zdrowie”. Pani Bożena jest promotorem zdrowia i od kilkunastu lat specjalizuje się w likwidacji stanów zapalnych organizmu wynikających z reakcji alergicznych. Na bazie wieloletniego doświadczenia opracowałam program „Sześciu kroków wyjścia z alergii”, który zatrzymuje marsz alergiczny. 

Z wywiadu dowiesz się między innymi:

  • Co ma wspólnego jelito z atopowym zapaleniem skóry.
  • Jak powinna wyglądać dieta regeneracyjna dla jelit.
  • Jaki jest wpływ emocji na jelita.
  • Jak matka alergiczna może uchronić dziecko przed alergią.
  • Poznasz przepis, za który Twoje jelita Ci podziękują.


Dzień dobry Pani Bożeno. Bardzo dziękuję, że przyjęła Pani zaproszenie do rozmowy. W swojej książce „Pokonaj alergię”, opisuje Pani program 6 kroków wyjścia z alergii. Pierwszym krokiem jest regeneracja jelit. O jelitach i alergii chciałabym dzisiaj z Panią porozmawiać. Zacznijmy od pytania:

Bożena Kropka – leczymy przyczynę i kropka.https://www.bozenakropka.pl/

Co ma wspólnego atopowe zapalenie skóry z jelitami?

No właśnie, jak jest zespół przeciekającego jelita, to jeżeli jelito jest nieszczelne i przenikają toksyny z jelit to organizm musi sobie poradzić z tymi toksynami. Dopóki wątroba i nerki sobie z tym radzą, to w zasadzie nie mamy zmian skórnych. Ale jeżeli tych toksyn z alergenów, alergenów pokarmowych i wziewnych, i tak samo wirusów, bakterii, grzybów, wszystkiego tego co mamy w jelitach, mamy za dużo, to wtedy organizm radzi sobie w ten sposób, że wyrzuca te toksyny przez skórę. Jak pacjenci do mnie przychodzą, to są niezadowoleni z tego, że mają AZS, ponieważ powoduje ono ból, cierpienie i jest wstydliwe. Ale tak naprawdę to jest dobra rzecz, bo organizm informuje, że coś jest nie tak. I szuka się przyczyny.

Najgorsza jest sytuacja gdy, mamy do czynienia z atopowym zapaleniem skóry na przykład u dzieci i jest wprowadzone leczenie lekami przeciwhistaminowymi przeciwalergicznymi bez szukania przyczyny tej dolegliwości. Gdy atopowe zapalenie skóry się wycisza, rodzic jest zadowolony, a w późniejszym czasie pojawia się u dziecka astma.

Podsumowując, jak najbardziej jelita mają wpływ na to, jak wygląda skóra i jak ona funkcjonuje.

W swoim programie wyjście z alergii pokazuje Pani jak ważna jest dieta bez glutenu, bez mleka, bez cukru. Proszę wyjaśnić dlatego taka dieta jest ważna w leczeniu AZS?

20 lat temu jak wprowadzałam taką dietę bez glutenu, bez nabiału i bez cukru to dieta działała. Dzisiaj ona już tak nie działa. Wiadomo, że przy atopowym zapaleniu skóry, bardzo często, mają wpływ takie alergeny jak salicylany, nikiel i wiele innych, ale dopóki nie wyleczymy jelit dietą bez glutenu, bez mleka i bez cukru nie poradzimy sobie z regeneracją jelit. Choć by nawet komuś wyszło, że ma silną alergię na marchewkę, wycofa tę marchewkę z diety i tak stan skóry się nie poprawia. Bo nie zastosował regeneracji jelit, bo tak naprawdę dieta bez glutenu, bez mleka, bez cukru. Pan profesor Jerzy Socha pierwszy zwrócił uwagę na potrzebę regeneracji śluzówki jelit dietą bez glutenu, mleka i cukru.

W takim razie, jakie najczęściej pacjenci popełniają błędy na diecie bezglutenowej?

Na pewno takim standardem jest to, że dieta bezglutenowa nie jest dobrze stosowana i nie jest dobrze zbilansowana. Eliminuje się niby gluten, a wprowadza się produkty bezglutenowe produkowane przemysłowo, czy produkty mleko zastępcze, również produkowane przemysłowo z dodatkami na przykład stabilizatorów, barwników czy konserwantów. Wszystkie te dodatki, które są w tych produktach bezglutenowych, bezmlecznych czy bezcukrowych powodują, że nie ma tej regeneracji jelit, mimo wszystko, za to występują reakcje pseudoalergiczne powodujące pogorszenie się stanu skóry.

Częstym błędem pacjentów, z jakim się spotkałam, jest również mylenie produktów ekologicznych z bezglutenowymi. Pacjenci myślą, że jak coś jest ekologiczne to jest bezglutenowe, kupują np. chleb ekologiczny na bazie orkiszu i myślą, że jest bezglutenowy.

Jak powinna wyglądać ta dieta regeneracyjna dla jelit?

Dieta powinna opierać się na produktach naturalnych. Jak opracowywałam program 6 kroków wyjścia z alergii to, rozmawiałam ze starszymi kobietami i pytałam jak one żywiły dzieci. Opracowałam takie potrawy, które są naturalne, bez pół produktów, bez mrożonek. W zasadzie z prostych produktów. Zasada w diecie bez glutenu, bez mleka i bez cukru jest taka: im prościej, tym lepsze efekty. Jak zaczynamy szukać dodatków smakowych, przykładowo karob czy jakieś inne, których jest teraz całe mnóstwo, które mają na celu nadanie potrawom smaku przypominającego gluten. Za każdy razem, gdy wprowadzamy zbędne dodatki, przykładowo gdy ktoś wyeliminował cukier a wprowadza słodziki to niech nie oczekuje efektów leczniczych. Postawmy na prostotę dań. Jak najprostsza dieta ma efekty.

Jak matka, borykająca się z Atopowym Zapaleniem Skóry może uchronić dziecko przed alergią, gdyż alergia może być przekazana genetycznie?

Ja zawsze robię badania genetyczne swoim pacjentom oraz tłumaczę, że choroba, do której mamy genetyczne predyspozycje nie zawsze się rozwinie. Pamiętajmy, że genetyka to tylko predyspozycja do pewnych chorób. Przykładowo, gdy pacjent ma genetyczną predyspozycję do nietolerancji glutenu, choćby miał dwa geny z trzech aktywne, to wcale nie znaczy, że pacjent będzie miał celiakię.

Co może zrobić matka, aby uchronić dziecko przed alergią? Przede wszystkim kobieta alergiczna musi się przygotować do ciąży. Przed zajściem w ciąże, kobieta powinna wykonać komplet badań. Powinna odnaleźć specjalistę od alergii z wieloletnim (minimum 15 lat praktyki) doświadczeniem, który się zna na alergii. Kobieta powinna być zbadana w kierunku alergii, wirusów, bakterii, zagrzybienia. Kobieta powinna być przeleczona. W celu uniknięcia potencjalnego leczenia w trakcie ciąży. Gdyż takie leczenie może mieć negatywne skutki dla dziecka.

Kolejna rzecz, dziecko po urodzeniu powinno być przebadanie. Powinno mieć przeprowadzone odpowiednie badanie genetyczne. Aby matka wiedziała jakie dziecko ma predyspozycje, do jakich nietolerancji i jak ustawić sposób odżywienia się oraz jak przeprowadzić szczepienia itd. Szczepienia są bardzo ważne, gdyż dziecko, które ma obciążenia, powinno mieć inaczej rozłożonych kalendarz szczepień.

Jakie są Pani obserwacje na temat wpływu emocji na jelita?

Emocje mają ogromny wpływ na jelita. Nie ma czegoś takiego, że leczymy jelita tylko dietą czy tylko psychiką, czy tylko ziołami. To wszystko musi być ze sobą połączone. Psychika ma ogromne znaczenie, wiemy już, że kortyzol (hormon stresu) wpływa na rozszczelnienie jelit. Wiemy również, że stan zapalny nerwu błędnego wpływa na zaostrzenie alergii.

Alergeny wpływają na emocje. To już wiemy, że jak mamy zaburzoną florę bakteryjną, poprzez zagrzybienie np. Mucor, można zauważyć u pacjentów obniżony nastrój, depresję. W swojej gabinecie mam sporo pacjentów, którzy nie przychodzą leczyć alergię a depresję. Zawsze znajduję przyczynę depresji w jelitach. Po wprowadzeniu odpowiednich zaleceń efekty są bardzo dobre. Gdy pacjent po konsultacji z lekarzem prowadzącym jest w stanie odstawić jeden lek, później obniżyć dawkę, aż w końcu funkcjonują przy połowie dawki jednego leku. To są duże osiągnięcia.

To, jak wpływają alergeny na psychikę posłużę się przykładem pacjentki. Pacjentka mieszkająca w centrum miasta nie miała objawów depresyjnych. Ale wybudowała z mężem dom na wsi, wśród nieskoszonych traw i brzozowych drzew. Po przeprowadzce zaczęła chorować na depresję. Po wykonaniu testów okazało się, że ma potworną alergię na trawy. I co ciekawe, nie miała żadnych innych objawów: duszności, wysypek ani łzawienia. Jedynie obniżony nastrój.

Wszystko jest niesamowicie połączone.

Jeśli miałaby Pani wymienić 7 rzeczy (praktyk), które są najważniejsze dla jelit, co by się znalazło na Pani liście?

Dla osób zdrowych to na pewno:

  1. Dieta nisko glutenowa.
  2. Kiszonki, zakwasy.
  3. Ruch.
  4. Odpowiednie nawodnienie.
  5. Regenerujący sen.
  6. Modlitwa, medytacja.
  7. Utrzymanie dobrych relacji z bliskimi.

W przypadku osoby chorej:

  1. Dieta eliminacyjna oparta na diagnostyce.
  2. Celowana probiotykoterapia.
  3. Odpowiednio dobrana suplementacja (np. odpowiednio dobrane enzymy trawienne).
  4. Eliminacja z jelit patogenów.
  5. Modlitwa, medytacja.
  6. Ruch oraz regenerujący sen.
  7. Utrzymanie dobrych relacji z bliskimi.

Probiotykoterapia: Wsparcie kapsułkami z bakteriami. Jak probiotyki mogą pomoc w przypadku AZS?

W przypadku pacjenta z atopowym zapaleniem skóry dobór probiotyków jest bardzo indywidualny. Źle dobranymi probiotykami można zaszkodzić pacjentowi. Natomiast dobrze dobrany może wspomóc leczenie. Mam pacjentów, u których na początku nie mogą wprowadzać probiotyków. Z czasem leczenia wprowadzam probiotyk jednoszczepowy i następnie probiotyki wieloszczepowe. Osoba z atopowym zapaleniem skóry nie powinna sama decydować o zakupie probiotyku, gdyż w danym probiotyku może być coś, co go może uczulić. Często preparaty są wzbogacone w różne dodatki np. ziołowe. Przykładowo gdy, pacjent jest uczulony np. na salicylany, preparat probiotyczny może pogorszyć znacznie jego stan zdrowia.

Na zakończenie. W swoich książkach dzieli się Pani ponad dwustoma przepisami. Czy mógłby Pani zaproponować jakieś przepis, za który nasze jelita nam podziękują? Coś odbudowującego dla naszych jelit ?

Polecam placek gryczany. Jest on prosty oraz szybki i stanowi odciążenie od glutenu. Do przegotowania potrzebujemy 500 g kaszy gryczanej niepalone (dobrej jakości), którą należy zmielić w młynku. Wlać 600 ml mocno gazowanej wody mineralnej, zamieszać aż do zapienienia. Dodać 1 łyżeczkę soli, wymieszać 5 minut. Mężczyźni świetnie się sprawdzają w tej roli. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem. Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odwrócić. Pozostawić do wyschnięcia, aby się placek nie zaparzył. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce zawinięty ściereczką. Rodzina czteroosobowa potrafi taki placek zjeść w przeciągu 2 dni. Nasze jelita, za taki placek na pewno nam podziękują. Jest tu błonnik, składniki odżywcze i jest to coś innego niż glutenowe bułki. Nasz układ pokarmowy zostanie odciążony od glutenu. A jak by się ktoś przyzwyczaił i co drugi dzień taki placek gryczany jadł, to na pewno zobaczymy szybko efekty.

Pani Bożeno, bardzo dziękuję za wywiad.
Polecam książkę Pani Bożeny oraz warsztaty online www.ugotujsobiezdrowie.pl

Please follow and like us:
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial