Wywiady
Candida w pytaniach i odpowiedziach. Wywiad z Marią Jankowską

Candida w pytaniach i odpowiedziach. Wywiad z Marią Jankowską

W dzisiejszym wywiadzie mam przyjemność porozmawiać z Marią Jankowską, która jest naturoterapeutą, doradcą żywieniowym, niezależnym wykładowcą i publicystą. Z wykształcenia jest magistrem nauk biologicznych, ze specjalizacją z parazytologii i biologii ogólnej oraz dyplomowanym farmaceutą, ze specjalizacją z farmakognozji (leku roślinnego i ziołolecznictwa). Zajmuje się medycyną holistyczną i edukacją prozdrowotną. Łączy akademicką wiedzę z terapiami naturalnymi. 

W dzisiejszym wywiadzie porozmawiamy o grzybie Candida, leczeniu i profilaktyce.

Z wywiadu dowiesz się m.in.:

  • co przyczynia się do przerostu grzyba Candida
  • jakie są obawy przerostu grzyba Candida
  • jak wygląda proces leczenia
  • poznasz zamienniki dla cukru dozwolone przy diecie
  • poznasz 10 praktyk, za które podziękują Ci jelita

Zaczynamy!

Drożdżak Candida wraz z bakteriami stanowi naturalną mikroflorę jelit człowieka.
Co przyczynia się do przerostu drożdżaka?

Drożdżak z rodzaju Candida stanowi nasz naturalny mikrobiom, to kandydoza przewodu pokarmowego często jest diagnozowana zbyt późno. Pacjenci bardzo często sami diagnozują u siebie takie objawy, gdyż lekarze zwykle bagatelizują ich problemy i jedyne co mogą zrobić to przepisać receptę na Nystatynę czy Flukonazol, niestety po takim leczeniu objawowym, problem zwykle wraca.

Do nadmiernej kolonizacji Candida albicans przyczynia się:

  • antybiotykoterapia (szczególnie antybiotyki o szerokim spektrum działania, dlatego jeśli jest konieczność podania antybiotyku warto zrobić antybiogram),
  • antybiotykoterapia boreliozy (stosowanie antybiotyków od kilku do kilkunastu miesięcy)
  • antykoncepcja doustna (szczególnie stosowana przez wiele lat bez przerwy),
  • leki sterydowe (szczególnie tzw. sterydy wziewne),
  • popularne leki osłonowe na żołądek typu IPP (inhibitory pompy protonowej jak Omeprazol, Pantoprazol i inne),
  • ciąża, ze względu na podwyższony poziom progesteronu,
  • dieta bogata w cukry, produkty z białej mąki, drożdże i alkohol
  • indywidualne nietolerancje pokarmowe.
Candida

Jakie są najczęstsze i pozornie niepowiązane ze sobą objawy przerostu grzyba Candida?

Objawy numer 1

Przede wszystkim będą to problemy trawienne (bóle brzucha, gazy, wzdęcia, naprzemienne biegunki i zaparcia, zespół jelita drażliwego).

Objawy numer 2

Biały nalot na języku czy język geograficzny.

Objawy numer 3

Osłabiona odporność i częste infekcje. U kobiet przede wszystkim infekcje intymne, ale również problem z zajściem w ciążę. Jeśli taka kobieta nie wyleczy kandydozy przed ciążą, a jak wiadomo ciąża ze względu na zmiany hormonalne nasila objawy kandydozy, to potem problemy z kandydozą może mieć jej dziecko. Najczęstsze objawy u maluszków to ciemieniucha, wysypka pieluszkowa, różnego rodzaju egzemy, uczulenia czy alergie. Bardzo charakterystyczne są tzw. białe „śpioszki” w kącikach oczu. Candida może też być jedną z wielu przyczyn powstawania kolki, zaburzeń trawienia czy nieprawidłowego stolca (charakterystyczne są tu tzw. kwaśne grzybowe kupy, pieniste stolce czy pasma śluzu).

Objawy numer 4

Często osoby, które się do mnie zgłaszają z przerostem Candida, mają problemy psychiczne, emocjonalne, tak zwaną mgłę umysłowa, problemy z pamięcią i koncentracją, rozdrażnienie, irytacje, stany lękowe i depresyjne. Zespół chronicznego zmęczenia i wyczerpanie nadnerczy.

Zaawansowana kandydoza jest dla nas bardzo niebezpieczna, gdyż grzyb Candida wydziela do naszego organizmu wiele rodzajów toksyn, w tym wyjątkowo niebezpieczne neurotoksyny, zaburzające prawidłową prace układu nerwowego oraz toksyn wpływających negatywnie na układ hormonalny u kobiet. Także pobudza nadmierne łaknienie na słodycze.

Kandydoza jest wynikiem braku homeostazy w organizmie i końcowym elementem domina. Przerost Candida jest efektem zaburzeń metabolicznych, przede wszystkim zaburzeń trawienia, nieprawidłowej diety oraz nadmiaru stresu. Również bardzo często Candida jest powiązana ze współistniejącymi infekcjami bakteryjnymi i pasożytniczymi. Razem tworzą tzw. triadę patogenów, które trzymają nasz organizm w szachu.  Upośledzają  funkcje układu immunologicznego i doprowadzają w konsekwencji do większego przerostu grzyba Candida.

Jak wyleczyć przerost grzyba Candida ?

Nie da się wyleczyć przerostu grzyba Candida nie lecząc problemów trawiennych.

Według nauk medycyny wschodu, osoby, które mają zaburzone trawienie w przewodzie pokarmowym mają problem z nadmiarem śluzu w organizmie, który powstaje właśnie z niedotrawionego pożywienia. W konsekwencji nadmiar śluzu staje się  pożywką dla wszelkiego rodzaju bakterii, grzybów i pasożytów. Dlatego też leczenie grzybicy należy rozpocząć od leczenia przyczynowego. Nigdy nie leczę u swoich pacjentów, tylko i wyłącznie przerostu grzyba Candida. W internecie, na różnych forach,  ludzie leczą się różnego rodzaju metodami, stosując leki jak nystatyna, flukonazol czy olejek z oregano. Wg mnie to jest błędne podejście, gdyż jest to tylko leczenie objawowe. Taka terapia, moim pacjentom, o wrażliwych układach pokarmowych tylko zaszkodziła.

Również sama probiotykoterapia też nie rozwiązuje problemu, gdyż „nie wiesza się czystych firanek na brudne okno”. Ale w kompleksowej kuracji jest bardzo wskazana.

Bardzo duży wpływ na cały proces leczenia kandydozy ma nasza tarczyca. Okazuje się, że większość z nas, pomimo  prawidłowych wyników badań tarczycy, które mieszczą się w tzw.  normie, ma bardzo osłabioną prace tarczycy. Można to rozpoznać po objawach. Często pacjentki mają subkliniczną niedoczynność tarczycy. Temu towarzyszy przede wszystkim uczucie zmęczenia, osłabienie, wyziębienie, brak energii, ospałość, mgła umysłowa, obniżone libido. Problem kandydozy jest o wiele bardziej złożony niż mogłoby się wydawać.

Jak wygląda proces leczenia?

Opowiem jak to wygląda w moim gabinecie. Sama konsultacja trwa od godziny do dwóch godzin. Podczas rozmowy przeprowadzam szczegółowy wywiad z pacjentem (objawy fizyczne, psychiczne, analiza wyników badań, przebieg choroby, oraz analiza na poziomie psychosomatycznym). Korzystając z elementów medycyny chińskiej i ajurwedy określam typ metaboliczny oraz konstytucje pacjenta. Cała terapia jest procesem kompleksowym i bardzo złożonym, dlatego takie kuracje trwają u mnie około pół roku. Pacjenci przychodzą do mnie na cały program terapeutyczny, gdzie po kolei pracujemy nad przywróceniem prawidłowego metabolizmu oraz oczyszczaniem organizmu. Dopiero wtedy możemy zacząć kuracje na pasożyty, grzyby i wzmocnienie odporności. Sama suplementacja, jeśli ktoś ma problemy z trawieniem, nie będzie miała sensu. Efekty mogą być krótkotrwałe.

Trzeba podejść całościowo, holistycznie i bardzo indywidualnie do każdego pacjenta. Zauważyłam, że na wielu forach ludzie nawzajem polecają sobie jakieś diety, zioła. Często okazuje się, że zalecenia dobre dla jednej osoby nie będą służyć innym.


Specyfika moich kuracji polega na tym, że są dopasowane indywidualnie do typu metabolicznego, energetyki i konstytucji pacjenta. Okazuje się, że dieta bezmięsna, wegetariańska czy surowa, dla jednej osoby będzie wskazana, a dla innej może być wręcz niekorzystna. Dlatego nie powinniśmy korzystać z zaleceń dla wszystkich, gdyż one mogą zaszkodzić.

Cukry w diecie antygrzybicznej. Jaki zamiennik cukru białego jest bezpieczny przy Candida?

Wielu pacjentów zgłasza się do mnie z problemem nadmiernego apetytu na słodycze, bądź też całkowicie rezygnują z jedzenia cukrów, a po krótkim czasie zbyt rygorystycznej diety szybko z niej rezygnują. Osobiście uważam to za duży błąd, gdyż nagłe odstawienie cukrów może spowodować, że nie leczony grzyb Candida stanie się bardziej agresywny i inwazyjny. Może dochodzić do objawów hipoglikemii i będziemy mieć problemy emocjonalne czy psychiczne. Dlatego warto wprowadzać dietę anty Candida stopniowo, ale długotrwale.

Bezpieczne zamienniki cukru to maltitol, erytrol, ksylitol i stewia.

Niewielkie ilości cukru w diecie są dopuszczalne. Pamiętajmy jednak, że to wszystko zależy od tego, na jakim etapie diety jesteśmy. Generalnie powinniśmy jeść cukru jak najmniej. Również wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że owoce też zawierają sporo cukru, dlatego na diecie antycandida powinniśmy je ograniczyć.

Jak Przestać Jeść Słodycze? Przedstawiam 7 Praktycznych Wskazówek

Czy żywność fermentowana jest dozwolona w diecie antygrzybicznej?

Generalnie kiszonki zawierają bakterie probiotyczne, które wspomagają rozwój flory jelitowej. Jednak z mojego doświadczenia, u osób które mają całkowicie rozregulowany układ pokarmowy, kiszonki mogą spowodować jeszcze więcej problemów trawiennych. Okazuje się, że nie każda osoba dobrze toleruje kiszonki. Pamiętajmy, że do każdego pacjenta należy podejść indywidualnie.

Jak zbadać kandydozę? Jakie badania Pani poleca?

Pacjenci, którzy się do mnie zgłaszają już ze zdiagnozowaną kandydozą, najczęściej robią wymaz i posiew z jamy ustnej i języka oraz posiew kału na obecność i przerost Candida. Można zrobić badanie z krwi. Osobiście uważam, że badania są niepotrzebne, gdyż Candida jest tylko i wyłącznie objawem i ostatnim elementem domina, wiele zaburzeń metabolicznych i trawiennych.

Jak długo trwa leczenie przerostu Candida? Od czego zależy proces leczenia?

Wszystko jest bardzo indywidualne i zależy od pacjenta. U moich podopiecznych taka kuracja trwa około pół roku. Podczas trwania kuracji pracujemy nad poprawą całego metabolizmu, nad zmianą diety, wprowadzamy nowe zalecenia żywieniowe, zmianę stylu życia pacjenta na taki, aby obniżyć poziom stresu i poziom hormonu kortyzolu. Kortyzol wpływa na pracę innych hormonów, jak również sprzyja rozwojowi grzyba Candida. Jak wiadomo, podwyższony poziom stresu zaburza naszą florę bakteryjną. Leczenie przerostu Candida  powinno być holistyczne. Należy podejść do tematu całościowo.

Czy kandydozy można pozbyć się raz na zawsze? Czy jak dotknął nas już ten problem to będzie wracał?

Okazuję się, że są pewne osoby, które będą miały większą predyspozycję do kandydozy niż inne. Tak samo jak są ludzie, którzy mają skłonność do wirusa opryszczki czy nawracającego łupieżu.

Tendencje do kandydozy mają osoby o określonym typie metabolicznym
i konkretnej konstytucji. Należą do nich osoby wyziębione i wychłodzone, które mają nadmiar śluzu w organizmie. Nie trzymanie diety, może spowodować nawrót  kandydozy. Czyli przykładowo nadmiar cukru, bądź nadmiar mącznych produktów może spowodować nawrót przerostu grzyba Candida.

Czy mogłaby Pani zaproponować, przepis, który będzie idealnie wpasowywać się w dietę antygrzybiczną?

Moje ulubione danie śniadaniowe, które mogę polecić to gotowana kasza jaglana z suszoną morelą, do której dodaję krem kokosowy z odrobiną kurkumy z pieprzem.

Sposób wykonania:

1. Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5 min, płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc. Dzięki temu będzie się z rana krócej gotować.

2. Gotujemy kaszę razem z suszonymi morelami pokrojonymi w drobną kostkę

3. Pod koniec gotowania dodajemy krem kokosowy, odrobinę pieprzu i kurkumę

4. Do kaszki można dodać odrobinę jogurtu eko lub jogurtu roślinnego jeśli nie ma przeciwwskazań.

Taką kaszkę można spożywać maksymalnie 2 razy w tygodniu. Przestrzegam Państwa przed stosowaniem monodiety 🙂

Jak by miała Pani wymienić 10 praktyk, dobrych  dla jelit (chroniących nas przed przerostem Candida) co znalazłoby się na Pani liście?

Należy pamiętać, że człowiek jest całością. To jak się czujemy, zależy od tego jak żyjemy i jaki mamy styl życia.

Oto lista 10 dobrych praktyk:

  1. Jak najmniej cukru w diecie i innych produktów słodzonych.
  2. Unikanie produktów z białej mąki.
  3. Ograniczenie kawy i czarnej herbaty.
  4. Regularne pory posiłków i niejedzenie na noc.
  5. Planowanie posiłków na tydzień wcześniej, co zapobiega jedzeniu przypadkowych produktów
  6. Wysypianie się. Kładzenie się spać maksymalnie 22/23 i wczesne poranne wstawanie. Tak, aby mieć czas wypicie szklanki ciepłej wody, poranną gimnastykę, przygotowanie się do pracy bez pośpiechu.
  7. Ruch na świeżym powietrzu.
  8. Redukcja stresu, poprzez regularny tryb życia. Medytacja, relaksacja czy masaże.
  9. Bycie dla siebie nawzajem miłym i życzliwym. Regularna praktyka wdzięczności. Bardzo ważny jest nasz stan psychiczny.
  10.  Pozytywne myślenie. Docenianie tego co już mamy i co już osiągnęliśmy. Odpuszczanie 🙂

Bardzo dziękuję za wywiad.

Z Panią Marią można się skontaktować:

Candida
Please follow and like us:

Jestem biotechnologiem, promotorką zdrowego odżywiania się i stylu życia. Od kilku lat zgłębiam tematykę wpływu jedzenia na zdrowie. Ukończyłam kursy doradztwo żywieniowe oraz psychodietetyka w praktyce. Wszelka wiedza, jaką chce się z Wami dzielić, pochodzi z kursów, doświadczenia, artykułów naukowych oraz przeczytania tony książek.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial